UFO nad železnou oponou (2)

V osmdesátých letech byla západní hranice Československa pečlivě střežena. Přesto, nebo možná právě proto, odtud pochází řada velmi zajímavých setkání s UFO. Jsou to už tři desítky let, kdy se tyto incidenty odehrávaly, přesto však ještě řada pamětníků existuje a možná čtou i tyto řádky. Proto jim adresujeme i tuto výzvu: Prosíme, ozvěte se! Vy, kdo jste zažili zajímavé příběhy spojené s neobjasněnými jevy, jste možná poslední, kdo o nich může podat svědectví. Nebo může vaše svědectví položit další kamínek do mozaiky, složené z dalších příběhů. Netoužíme po anonymních svědectvích, ale slibujeme, že vaše kontaktní údaje si ponecháme pro sebe.

VÝPOVĚĎ PRO POHRANICNIK.BLOGSPOT.CZ

„V době, kdy jsem ještě studoval na vojenské SOŠ PS a VMV v Holešově,  mohlo to být v roce 1983, 1984, teď už si přesně nevzpomenu, měli jsme na jeden z vojenských předmětů jako vyučujícího jistého majora Musila, což byl jeden z nemnoha lidí, kteří v Holešově vyučovali a nebyli tzv.parketovými důstojníky bez praxe na „čáře“, ale který přišel přímo z výkonu služby na některé z pohraničních rot.

A jak už to tak někdy bývá, přišli na přetřes i různé zážitky ze státní hranice, tedy, z té západní. Major Musil nám tehdy vyprávěl docela zajímavý příběh. V době, kdy měl jednou službu na pohraniční rotě (patrně asi jako dozorčí důstojník roty, tzv. DDR) mu v noci hlídky z úseku roty začali hlásit pohyb podivného, svítícího objektu, který přiletěl jakoby ze západní strany hranice a pohyboval se nad státní hranicí.

Major Musil tedy vyjel s poplachovou hlídkou PchH do míst, odkud byl pohyb onoho „tělesa“ hlídkami hlášen. Když projížděli s PchH po silnici kolem signální stěny (v žargonu PS „kolem drátů“) tak to konečně spatřili: jednalo se o jakousi červeně zářící kouli, která se pohybovala v nevelké výšce nad nimi. Její pohyb byl zcela nehlučný. Onen objekt se kromě pohybu i několikrát na místě zastavil, což vylučovalo myšlenku na to, že by se jednalo o tzv. kulový blesk.

Celé to pozorování trvalo jen několik minut. Poté zářící objekt odletěl směrem do zahraničí a opět nastal klid, jako by se nikdy nic takového nestalo…

K použití zbraní nebylo podle mjr. Musila důvodu, neboť nijak neútočil na pohraniční hlídky, nikoho a nic neohrožoval, prostě se jen tak pohyboval, zastavoval a po chvíli odletěl. A mezi námi – žádný vojenský předpis, včetně notoricky všem pohraničníkům známého OSH-I-1 s výskytem UFO ve vojensky střežené zóně nepočítá ;-)

Všichni ve třídě jsme si onen příběh se zájmem vyslechnuli, chvilku se ještě diskutovalo „co by, kdy by“, občas jsme se ještě o něm bavili, ale postupně tak nějak upadnul v zapomnění.

Zdá se, že v osmdesátých letech bylo takových incidentů zcela zřejmě mnohem více. Je to už hodně dlouhá doba, která uplynula a vzpomínky blednou. Přesto: pokud jste byli účastníky těchto nebo podobných incidentů, neváhejte a napište nám!
Velmi děkujeme webu Pohraničník za poskytnuté informace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*