Identifikace UFO: Hmyz

Hmyz je velmi častým původcem hlášení UFO. Nejde však nikdy o přímá pozorování, ale o fotografie. Na nich se zejména v letním období objevují šedé neostré objekty, které fotograf nepozoroval a všiml si jich až při prohlížení fotografií na displeji fotoaparátu nebo doma na počítači.

3. Jevy přírodní povahy – biosféra
3.1.1. Hmyz

Charakteristické znaky:                

– neostré šedé „šmouhy“ na denních fotografiích
– neostré přesvětlené svítící objekty na noční fotografii (s bleskem)
– podivné šedé žebříčky na fotografiích
– nikdy není fotografovaný objekt pozorován okem

Fotografové jim obecně říkají šmouhy, ufologové obvykle po počátečním nadšení z tajemných objektů ve vzduchu také. Z rozmazané šedé šmouhy se prakticky nedá určit téměř nic. Jen zkušený fotograf pozná z údajů snímku (expoziční doba, clona, atd.), od jaké vzdálenosti od fotoaparátu by byl předmět zaostřen. Tento hmyz, většinou různé mušky, se totiž obvykle nachází ve velmi malé vzdálenosti od objektivu, který není schopen jej zaostřit, nebo, lépe řečeno, je zaostřen někam jinam.

Zajímavá situace nastává při zhoršených světelných podmínkám, kdy fotogram zanechá na fotoaparátu automatický režim a ten aktivuje blesk. Kroužící mušky nebo noční můry si obvykle nikdo nevšimne, zato na fotografii vytvoří úžasně tajemný „svítící“ objekt. Jedná se však jen o odraz blesku na hmyzu v malé vzdálenosti od fotoaparátu, proto je ten světelný odraz tolik nápadný.

Někdy se na fotografii objeví ještě tajemněji vypadající objekty, připomínající bělavý nebo našedlý žebříček, někdy rovný, jindy i zakroucený. Obvykle jsou to fotografie pořízené s delší dobou expozice, kdy fotoaparát zachytí část dráhy hmyzího letu. Při známé expoziční době lze pak snadno spočítat i frekvenci mávání hmyzích křídel…

   

Hmyz bývá velmi častým původcem ohlášených UFO – v naší republice v databázi projektu Záře je takto identifikováno 24 pozorování, resp. fotografií (údaj z r. 2012).

Další informace naleznete zde:

http://en.wikipedia.org/wiki/Rod_%28optics%29

Čtěte také další díly seriálu.

2 komentáře na “Identifikace UFO: Hmyz”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*