UFO nad Třešňovkou – balonek?

Zajímavé koníčky někdy vedou i k zajímavým objevům. Fotografování ptáků v přírodě vyžaduje mimo jiné i dobrý fotoaparát a také pozorovací talent. Obojí zřejmě měli oba manželé, kteří na obloze spatřili zajímavý objekt. Objekt pomalu stoupal vzhůru, po chvíli jej již nebylo vidět. Jde o vzácný případ, kdy byl objekt pozorován pouhým okem a zároveň fotografován.

 

Datum pozorování : 3.4.2018
Čas pozorování : 15:24 – 15:26?
Doba pozorování : cca 1 minuta
Lokalita: Praha 3 – sad Třešňovka
Směr pozorování: V
Směr letu Odkud: JJZ
Směr letu Kam: V
Výška (°): min.: 45
Výška (°): max.: 50
Tvar: koule/kruh
Zvuky: NE
Počet objektů : 1
Barva: průhledná s čímsi uvnitř
Velikost úhlová(°): ve velikosti ptáka
Pohyb: rovnoměrný přímočarý
Objevil: byl již na obloze
Zmizel: odletem
Počasí: téměř bez větru
Způsob pozorování: fotografováno i pozorováno okem
Pocity: zaujetí
Celkem (Svědků): 2
Svědci muži(Počet): 1
Svědci ženy(Počet): 1
Svědci děti(Počet): 0
Věk :
Profese :
Popis: Byli jsme se projít do sadu Třešňovka, přičemž jsme fotili hlavně zdejší ptactvo – birdwatching. Poté, co jsme pozorovali rehky zahradní, viděla jsem něco letět nedaleko od nás, tak jsem manželovi říkala, ať se podívá, že tam letí meteorologický balón. Objekt jsem přiblížila a vyfotografovala, přičemž jsme zjistili, že objekt je průhledný, nebo aspoň vypadá, jako by odrážel světlo. Uvnitř bylo vidět další… koule? Tři? Více na fotografii. Předmět odletět normálně, tedy stále se zmenšoval, až jej nebylo vidět.

===

 

O meteorologický balon nešlo, to šlo celkem lehce zjistit. Ale vyjádření našeho konzultanta z ČHMÚ nabízí možné vysvětlení:

„V dnešní době toho létá ve vzduchu spousta. Je to móda několika posledních let a stále se na nás obrací zájemci o rady. Dokonalost některých projektů je úžasná. Zejména radioamatéři dokáží vyrobit a pod plastikovým balonkem vypustit vysílač, napájený slunečními bateriemi, který ve výšce několika km dokáže několikrát obletět Zeměkouli. Ve dne, kdy na něj svítí slunce, tak opět nabere trochu výšku, v noci klesne níže. Hmotnost celého vysílače i se zdroji umí dostat pod hodnotu 7 gramů, ten v příoze má 4.5g!

To, co je na fotkách, může být plastový balon s nějakým potiskem, nebo může být vně i uvnitř nějaké lehké zařízení. Pokud totiž užitečný náklad je menší než 100 g, nepodléhá takový balon žádným regulačním povolením a tak si každý do vzduchu může pustit co chce.“

Pouhých 4,49 g dostanete do vzduchu snadno…

Stejně tak by podle našich informací mohlo jít o zábavní balonek „balonkovou kytici“ nebo něco podobného. Jistotu ale v tomto případě nemáme.

 

 

 

1 komentář na “UFO nad Třešňovkou – balonek?”

  1. Vidět se dá mnoho. Včera např. na kamerách ČHMÚ, Osoblaha, bylo vidět krásné světlo v poli ve 21.45, 21.50, 22.00. (Mám oprávněnou obavu, že bych sem odkaz dala špatně). Výjev mi připomněl jednu krásnou scénu z Midsomeru,
    díl o UFO.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*