100 miliónů do hledání mimozemšťanů

image1-450Možné signály mimozemšťanů hledáme už 50 let a zatím neúspěšně. V rámci projektu SETI vzniklo již mnoho programů, pomocí nichž hledají radioteleskopy na celém světě jakoukoli známku signálů, které by mohly pocházet od inteligentních bytostí. Kromě zajímavého legendárního signálu „Wow!“ a několika dalších nevysvětlených, ale pouze jednorázových rádiových bliknutí však dosud nic nalezeno nebylo. Je těch 50 let hodně nebo málo?

Když se před pár lety zeptal jeden novinář astronomky Jill Tarter, vedoucí kalifornského centra SETI, jestli jí nedeprimuje, že ještě nic nenalezli, odpověděla mu velmi trefně: „Zkuste si nabrat z moře sklenici vody. Když v ní nenajdete nic živého, budete mi tvrdit, že je moře bez života?“

Ano, takhle daleko s průzkumem vesmíru jsme. A ještě ke všemu netušíme, jestli používáme správné technické prostředky a mimozemšťané místo radiových vln nepoužívají třeba laser, nebo teprve nedávno objevenou kvantový přenos či něco, o čem ještě nemáme ani potuchy.

O změnu tohoto stavu se nyní pokusí Yuri Milner, miliardář, který se rozhodl založit a financovat nový projekt Breakthrough Ten by měl zajistit finance ve výši 100 miliónů dolarů, který by měly být vynaloženy především na vyhrazení pozorovacího času u největších radioteleskopů, které lze k tomuto účelu využít – radioteleskopu v Green Bank v západní Virgínii a Parksova radioteleskopu v Austrálii. Obě zařízení bude doplňovat laserový teleskop Jamese Licka v Kalifornii. Ambiciózní projekt už zaštítili svými jmény známé osobnosti – astrofyzikové Martin Rees a Stephen Hawking, astronom a veterán SETI Frank Drake, mezi podporovateli je mimo jiné i Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku.

Jak už to v bývá v jakékoli souvislosti s mimozemšťany, objevily se hlasy, že jde o vyhozené peníze. Určitě by se prý hodily na jiné, užitečnější věci. Pominu teď fakt, že jde o soukromé peníze, které si miliardář může „vyhodit“ za co chce. Otázka ne/existence mimozemšťanů je však mnohem důležitější, než si kritikové uvědomují. Odpověď na tuto otázku nám zároveň poskytne poznání o vzniku a původu života na naší planetě, na možném dalším vývoji a samozřejmě v případě kladné odpovědi to může být otázka přežití nebo nepřežití lidstva. A je dobré vědět, co se skrývá za humny.

Další ohromný pozitivní aspekt tohoto projektu je v tom, že opět postrkuje vývoj dopředu, iniciuje výzkum v mnoha dalších odvětvích vědy a přispívá k poznání vesmíru vůbec. Abstraktní? Ne! Abstraktní se zdá každý základní výzkum. Nic praktického z něj bezprostředně neplyne. Jenomže dnes tak preferovaný aplikovaný výzkum by bez těch „abstraktních“ poznatků byl úplně na nic.

V celém projektu však lze spatřit jeden malý paradox. Jak se proslýchá, má mít tento projekt ještě druhou aktivní část, která zahrnuje vysílání digitálního poselství případným mimozemšťanům. Ale to je přesně to, před čím Stephen Hawking i někteří další vědci varují! Nebylo by lépe raději jen potichu poslouchat?

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*